Agavevin

Agavevin

Vin och Agave Vin

Vin är en term som traditionellt används för att beskriva en typ av alkoholhaltig dryck som är resultatet av jäsning av druvsaft. Jäsningen inleds genom att tillsätta jästceller till saften. Jäsning är en process som omvandlar det naturliga sockerinnehållet i saften till alkohol.

När man tillsätter alkohol till vin och därigenom ökar alkoholhalten får man en ny produkt som kallas "förstärkt vin". (t.ex. Pinneau de Charantes och portvin)


Om vi går tillbaka i historien - innan svaveldioxid användes som konserveringsmedel i vin - var konservering av vin genom fortifiering en vanlig och naturlig teknik.

Hur man gör traditionella viner och starkviner.

Agavevin

... och nu blir det lite "tekniskt". Agave har inget naturligt sockerinnehåll eftersom det är en inulinväxt, som cikoria. För att få fram jäsbar sockerjuice ur agave måste man antingen utsätta saften eller hela "agavekroppen" för "hydrolys". Hydrolys är den tekniska termen för den process som omvandlar inulin till socker.

När man gör tequila/mezcal utsätts inulininnehållet i agaven för hydrolys med hjälp av värme. Den bakas till exempel i en jordugn, en tegelugn eller en stålugn. I billigare spritprodukter av agave används syra, men när man gör vin av agave används alltid en process som kallas enzymatisk hydrolys. Enzymatisk hydrolys innebär att enzymer tillsätts till den råa, obakade agavejuicen. Enzymerna startar sedan en process som förvandlar den råa agavejuicen till sockerjuice.

Två kategorier av vin av agave

Agavevin kan delas in i två kategorier:

1: Pulque. Pulque tillverkas av den råa saft som utvinns ur Agave Salmiana medan plantan fortfarande står på fältet. Juicen behandlas med enzymatisk hydrolys och fermenteras. Den är sedan klar för försäljning och har en mycket begränsad hållbarhet.

2: Porfidios Dolce X är tillverkad av Agave Tequilana Weber, även känd som Blue Agave.

Den råa agavejuicen utvinns ur växtens kropp, "pina". Juicen genomgår sedan en enzymatisk hydrolys som omvandlar den råa juicen till sockerjuice. Juicen jäser, men är inte helt färdig, så att den kan behålla en del av sin agavesötma. Sedan tillsätts 100 % agave-sprit tills den når 17 %. Nu är vinet redo för lagring. Dolce X lagras i 7 år på ekfat.

Visa som Rutnät Lista

1 Vara

Per sida
Fallande ordning
Visa som Rutnät Lista

1 Vara

Per sida
Fallande ordning