Hur man dricker tequila

Hur man dricker och njuter av tequila

I Mexiko dricker man ofta tequila ren. I vissa områden är det populärt att dricka god tequila med sangrita vid sidan av - en söt/sur och kryddig drink som vanligtvis består av apelsinjuice, grenadin (eller tomatjuice) och chili. Du dricker växelvis tequila och sangrita, utan salt eller lime.

Bandera

En annan populär dryck i Mexiko är "bandera" (eller "flagga" på spanska) som är uppkallad efter Mexikos flagga. Den består av tre snapsglas med limejuice (för den gröna färgen), vit tequila och sangrita (för den röda färgen). Du kan smutta på dem eller dricka dem direkt.

Tequila Bandera

Tequila Bandera

Tequila Cruda

Utanför Mexiko serveras en enda tequila ofta med salt och en skiva lime.

Den kallas "tequila cruda", men kallas ibland också "training wheels", "lip-sip-suck" eller "lick-shoot-suck" (med hänvisning till hur och i vilken ordning ingredienserna intas): man fuktar huden på handen strax under pekfingret (vanligtvis genom att slicka på den) och häller på salt. Sedan slickar du saltet från handen, dricker tequila och biter snabbt i fruktskivan. Om ni är flera gör ni ofta detta samtidigt.

Tequila Cruda

Tequila Cruda

Tequilaglas

Det finns tre typer av glas som vanligtvis används för tequila - shotglaset och "provningsglaset".

Tequilaglas

Vi känner alla till shotglaset. Den är låg och har raka sidor. Den används ofta och fungerar bra i festliga sammanhang.

Provningsglaset eller "Riedel tequilaglaset" är ett champagneglas med lång stjälk som används för provningar. För provningar vill du ha ett glas med en mindre öppning och en större "kammare". Detta beror på att tequilaaromen kan njutas bättre om den samlas i glasets lilla öppning - precis som i ett cognacglas.

Romeo Hristov har utvecklat särskilda tequilaglas som kombinerar de bästa egenskaperna hos shots och Riedel-glas. Den är väldigt vacker och riktigt läcker att använda.